Over Dorothea Nikiporczyk

Dorothea Nikiporczyk is geboren op een koude winterdag in Warschau, Polen.
Na het afronden van de acteeropleiding aan de Theateracademie van Warschau speelde ze in verschillende Poolse theaters, tv- en filmproducties. Naast theater is reizen haar grote passie en heeft zij altijd al het gevoel gehad dat de wereld te groot is om zich als theatermaker tot één plek en één taal te beperken.

Ze speelde in enkele speelfilms in Griekenland en op het moment dat ze van plan was om naar Athene te verhuizen, bracht het onvoorspelbare lot haar naar Nederland. Hoewel Amsterdam met haar mooie mix van vele culturen en talen een ideale plek voor een theatermaker-reiziger leek, duurde het even om een eigen plek te veroveren. In deze nieuwe omstandigheden werd de behoefte om te regisseren steeds sterker. Dorothea werkte vervolgens als regieassistente bij verschillende producties, waaronder De anderen van Olivier Provily en Phaedra van Grzegorz Jarzyna bij Toneelgroep Amsterdam. Met haar leerlingen, een groep studenten van over de hele wereld, maakte ze de voorstelling Empty Moments. In 2011 regisseerde ze de solovoorstelling Waarom het kind in de polenta kookt, gebaseerd op het boek van Aglaja Veteranyi. Die voorstelling ontving de Fringe Review Award, en werd na het Amsterdam Fringe Festival in verschillende steden in nederland gespeeld, o.a. het Ostadetheater, Theater Kikker en Theater de Regentes. In 2012 was de Engelse versie ervan te zien op het Prague Fringe Festival.

De afgelopen jaren heeft Dorothea met verschillende makers samengewerkt (zoals Ivana Muller, Edith Kaldor, Dries Verhoeven) en ontwikkelde ze concepten voor diverse eigen projecten, waaronder een installatie over Koerdistan.

In 2016 richtte Dorothea Stichting Nikífor op.