Lilja Björk Hermannsdóttir – Tamara

Grenzen bestaan niet voor de IJslandse Lilja Björk Hermannsdóttir.
Van jongs af aan beweegt zij zich tussen verschillende culturen, talen, gewoontes en gedragingen.

Als actrice werkte Lilja aan diverse theaterproducties in Nederland, België en Duitsland. Onder andere bij de, aan Pina Bausch gerelateerde, theatergroep Les Petit Poissons van Samir Akika. Deze onconventionele theatergroep ontving de prestigieuze Kurt Joss Preis voor het theaterstuk Lilja. Enige tijd later werd Lilja opgemerkt door Herman van Veen, met wie ze in diverse (internationale) producties zou gaan samenwerken. Ze speelde onder andere de hoofdrol in de voorstelling Alfred Jodokus Kwak – Lachen Verboden. Op televisie is Lilja te zien geweest in producties als o.a.Van God Los – de serie, Valentino, Overspel, Feuten en De Fractie.

In 2014 speelde Lilja haar zelf geschreven solovoorstelling Call, Girl (regie Irene Schaltegger) in DITS op de Wallen in Amsterdam. In dat stuk speelt ze met perceptie en labelen – Zien we mensen voor wie ze zijn, of voor wat wij willen dat ze zijn?

Lilja’s passie is vertellen, haar stem laten horen over zaken die haar bezighouden en vragen te stellen. Ze is constant op zoek naar een nieuwe ingang om mensen te bereiken – en als het kan, te verbinden.