Het verhaal

Op 23 oktober 2002 gijzelden 42 Tsjetsjeense strijders, waaronder 20 Zwarte Weduwen, 850
mensen in het Dubrovkatheater in Moskou. Ze eisten de terugtrekking van Russische
soldaten uit Tsjetsjenië en een einde aan de Tweede Tsjetsjeense Oorlog.
Na tweeënhalve dag drong het Russische leger het gebouw binnen en spoot de zaal vol
met verdovingsgas. Daardoor overleden 130 gijzelaars; 39 Tsjetsjeense strijders werden ter
plekke geëxecuteerd. Het beleg duurde 57 uur.

Het toneelstuk ‘Nordost’ van de Duitse schrijver Torsten Buchsteiner is gebaseerd op verslagen van de gijzelaars van het Dubrovkatheater. Drie dagen uit het leven van drie vrouwen. Vanuit drie verschillende perspectieven bekijken we dezelfde situatie.

Zura, een 23-jarige weduwe uit Tsjetsjenië, zag de musical ‘Nord-Ost’ al vijf keer. Ze was pas getrouwd toen haar man door een Russische soldaat werd doodgeschoten. Afgewezen door haar schoonfamilie, belandde ze op straat en werd geronseld voor de brigade van de Zwarte Weduwen.

Olga, een boekhouder uit Moskou, heeft maandenlang geld gespaard voor kaartjes voor haar gezin. Ze is dol op musicals omdat ze altijd eindigen met een happy end. Ze was ervan overtuigd dat gevaar ver weg was. Oorlog, terroristen… President Poetin beweerde altijd dat de hoofdstad veilig was.

Tamara, een arts uit Letland, was van plan met haar moeder en dochter naar ‘Nord-Ost’ te gaan, maar op het laatste moment moet ze invallen voor een collega van de ambulancedienst. Dan weet ze nog niet dat ze een paar uur later koste wat het kost toch naar binnen wil.

Wat is er gebeurd in het Dubrovkatheater? Waren het terroristen of vrijheidsstrijders? Waarom heeft de reddingsactie van de Russische overheid meer slachtoffers gebracht dan de gijzeling zelf? Wat gebeurde er jarenlang in Tsjetsjenie?

stel je voor, alles wordt je afgenomen

hoe ver zou jij gaan?